BRUKSISTIČNE OPORNICE

Glede na intenzivni tempo življenja je vse več nezavednega nočnega stiskanja in škipanja z zobmi (bruksizma). Pogosto so na zobeh vidne posledice teh patoloških in nefunkcionalnih gibov: prekomerna obraba zob (abrazije), številni odlomi sklenine in dentina, defekti ob zobnih vratovih, porušeno medčeljustno gibanje.

Po temeljiti analizi medčeljustnih odnosov, saniramo defekte na zobeh, vzpostavimo prave medčeljustne odnose in če je potrebno izdelamo bruksistično opornico. Ta  razbremeni zobe, nekoliko amortizira grizne sile in prepreči nadaljnje stiskanje.

Bruksistično opornico  zelo natančno izdelamo s skeniranjem v ordinaciji, e-pošiljanjem podatkov v zobotehnični laboratorij, kjer  3D printer natisne model za izdelavo silikonsko akrilatne opornice. Postopek je popolnoma neboleč in brez neprijetnega ostiskovanja z odtisnimi masami v ustih.

 

 

OPORNICO NOSIMO V ČASU, KO STISKAMO ZOBE (VEČINOMA PONOČI, NEKATERI TUDI ČEZ DAN). ŠČETKAMO JO Z MEHKO ŠČETKO, UPORABIMO TEKOČE MILO ALI DETERGENT ZA POSODO (NIKOLI Z ZOBNO PASTO). VSAKIH 14 DNI JO DAMO V DEZINFEKCIJSKO RAZTOPINO ŠUMEČE TABLETKE.

Bruksizem opornica zaščita

BRUKSISTIČNA OPORNICA NI EDINA REŠITEV

V določenih primerih lahko zelo uspešno vzpostavimo stabilne medčeljustne odnose z bondingom (z dograjevanjem zob po posebnem postopku s keramičnimi kompoziti v barvi vaših zob), ki preprečuje nadaljnje stiskanje zob. Ta rešitev je tudi zelo estetska.