Inlay, onlay, zatiček, prevleka, mostiček, proteza

INLAY, ONLAY, OVERLAY

So polnokeramični izdelki, ki jih izdelamo namesto srednjih ali večjih kompozitno keramičnih zalivk (plomb). Izdelamo jih po najsodobnejši metodi skeniranja v ordinaciji, z e-pošiljanjem podatkov v zobotehnični laboratorij, kjer izjemno natančna sodobna rezkalna naprava iz keramične kocke izreže inlay, onlay ali overlay. Postopek je popolnoma neboleč in brez neprijetnega odtiskovanja z odtisnimi masami v ustih.

Adhezijsko cementiranje je estetsko ‘lepljenje’ polnokeramičnega izdelka na zob. Izjemno natačen postopek, ki ga sestavlja več faz priprave polnokeramičnega izdelka in več faz posebne priprave zoba.

BREZKOVINSKI ZATIČKI

So zatički iz karbonskih in optičnih vlaken, ki jih adhezijsko cementiramo ( estetsko ” lepimo”) v  predhodno pripravljen koreninski kanal zoba.  Z njimi dobimo osnovo za kronski del, ki ga nadgradimo s prevleko.

 

PREVLEKA

Je nadomestek kronskega dela zoba, ki ga izdelamo, kadar je  premalo mase zoba za izdelavo zalivke.  Manjkajočo zobno krono lahko nadomestimo s štirimi vrstami estetskih prevlek ( kron), ki jih cementiramo na zob ali implantat.
1. Polnokeramična prevleka (ali pa endokrona, overlay, inley,…).
2. Keramična prevleka na brezkovinskem cirkonij-oksid ogrodju.
3. Prevleka v celoti narejena iz cirkonij-oksida.
4. Keramična prevleka na kovinskem ogrodju.

MOSTIČEK

Je nadomestek manjkajočih zob, ki je cementiran na  zobe ali implantate ob vrzeli.  Mostiček sestavljata dve ali več prevlek in vmesni členi. Pritrdi na zobe (cementira) ali na implantat (cementira ali vijači).

Ogrodje mostička iz prevlek in členov je lahko izdelano iz kovinskih zlitin, keramike ali cirkonij – oksida. Če se na vidni del ogrodja izdelajo fasete v naravni barvi zob, imenujemo takšen mostiček fasetiran mostiček. V primeru, da je na celotno kovinsko ogrodje ali ogrodje iz keramike nataljen zobni porcelan, pa ga imenujemo kovinsko porcelanski mostiček ali polno keramični mostiček.

Zobozdravnik upošteva funkcionalne zahteve mostička, kompatibilnost med materiali in videz. Na podlagi tega skupaj s pacientom določi, kaj je zanj najprimerneje, glede na njegovo stanje zob, dlesni in splošno zdravstveno stanje.

SNEMNE PROTEZE

Kjer ni možnosti nadomeščanja zob z mostički, lahko izdelamo snemno protezo ali pa manjkajoče zobe nadomestimo z implantati. Snemne proteze so zobni nadomestki, ki jih pacient lahko odstranjujejo iz ust in omogočajo enostavno in učinkovito čiščenje, kar ni zanemarljiva prednost. Seveda obstajajo bistvene razlike med protezami, ki nadomeščajo vse zobe v čeljusti (totalna proteza) in protezami, ki se opirajo na preostale še prisotne zobe (delna proteza). Zato predvsem v spodnji brezzobi čeljusti pogosto vstavljamo implantate, ki močno prispevajo k stabilnosti spodnje proteze ali pa omogočajo izdelavo fiksnega mostička.

PRI VSTAVITVI NOVEGA PROTETIČNEGA DELA NAJ PACIENT IZDELEK UPORABLJA PREVIDNO IN Z OBČUTKOM, DA SE ŽVEČNE MIŠICE NAVADIJO NA NOVE RAZMERE V USTIH. KONTROLNE PREGLEDE TAKOJ PO VSTAVITVI SNEMNE PROTEZE SVETUJEMO ZARADI PRILAGAJANJA NALEŽNE POVRŠINE PROTEZE, KI PACIENTU OB ZAČETKU UPORABE POVZROČA BOLEČA MESTA ZARADI PRITISKA NA USTNO SLUZNICO. TAKŠNA MESTA NA PROTEZI RAZBREMENIMO.

POD SNEMNO PROTEZO SE POVRŠINA DLESNI LAHKO SPREMINJA. ZATO JE OBČASNO MORDA POTREBNO PROTEZO PODLOŽITI. DELNE PROTEZE JE POTREBNO OBČASNO AKTIVIRATI, DA SE PONOVNO BOLJ ČVRSTO OPIRAJO NA PREOSTALE NOSILNE ZOBE.

 

 

Za več informacij, nasvet ali naročilo na pregled nas prosimo pokličite na 040 410 042 ali pošljite email na info@zobozdravstveni-center.si.