POGOSTA VPRAŠANJA

Treniram košarko. Že kar nekajkrat se je soigralcem zgodilo, da so zaradi nesrečnega udarca s komolcem pod košem izgubili zob, celega s korenino vred. Kako ukrepati v takšnem primeru?

ODGOVOR: V takšni situaciji je potrebno ukrepati hitro. Zob primemo za zobno krono, nikakor ne za korenino, ga speremo pod tekočo vodo in ga čim prej vstavimo nazaj na mesto v čeljusti. Poškodovanec ugrizne v robec, brisačo ali zloženec, da rahlo fiksira zob in ga  čim prej peljemo do zobozdravnika oz. ustrezne ustanove, kjer takoj povemo zakaj smo prišli.

Če vstavitev zoba nazaj v čeljust na terenu ni možna in je poškodovanec dovolj priseben,  naj shrani zob v slini pod jezikom. Če to ni možno ga shranite v mleko ali fiziološko raztopino in pacienta odpeljete takoj k zobozdravniku ali v ustrezno ustanovo.

Potrebno je vedeti, da omenjeni ukrepi veljajo le za stalne zobe, saj mlečnih zob nikoli ne smemo ponovno vstavljati v čeljust.

 

Zobe si umivam 4x na dan, nitko uporabim vsak drugi dan, pa se mi zdi, da imam stalno zelo moteč ustni zadah. Kaj naj naredim?

ODGOVOR: Zob si ne umivajmo večkrat na dan in na hitro. Bolje je, da si za ustno higieno vzamemo čas le 2x na dan, zjutraj in zvečer in takrat res natančno in temeljito odstranimo bakterije in ostanke hrane ne le s površine zob, ampak tudi iz medzobnih prostorov, z dlesni, z neba in z jezika. Zato 2x dnevno uporabimo vse naslednje pripomočke:

 • zobno ščetko, ki ima veliko mehkih ščetin
 • zobno nitko (naj ne bo pretanka, v vsak medzobni prostor gremo 2x- enkrat z nitko počistimo stransko ploskev enega zoba, drugič pa drugega zoba. Očistimo VSE medzobne prostore, z nitko očistimo tudi zadnjo ploskev zadnjega zoba v vrsti).
 • medzobna (interdentalna) ščetka: primerno velikost priporoči zobozdravnik ali ustni higienik
 • strgalo za jezik
 • sonična zobna ščetka (priporočljiva kot dodatni pripomoček)

Kakšna so navodila po opravljenem kirurškem posegu v ustni votlini?

ODGOVOR:

 1. Na dan posega uživati le hladno ali mlačno hrano.
 2. Tri dni po posegu ne izplakovati rane s čaji, vodo, itd.
 3. Vsaj 24 ur po posegu ne kaditi in ne piti alkoholnih pijač.
 4. V primeru bolečin, NE jemljite ASPIRINA. Ostali analgetiki so dovoljeni (Nalgesin, Naklofen, Ketonal…).
 5. Na dan posega ter naslednji dan se izogibajte pretiranemu naporu in telesni aktivnosti.
 6. Svetujemo vestno vzdrževanje ustne higiene, kar prispeva k hitrejšemu celjenju rane brez zapletov.
 7. V primeru težav pokličite zobozdravnika. Kontakt 

Prenesite navodila v PDF formatu.


Zakaj naj zobno nitko uporabljam tudi zjutraj?
 

ODGOVOR: Vrednost pH je zjutraj okoli 4. ure zelo nizka. Če zjutraj z zobno nitko ne počistimo medzobnih prostorov, ostane na teh mestih kisel plak, bakterije, odluščene celice sluznice, ki čez dan raztapljajo sklenino in poglabljajo dlesnine žepke ob zobu. Zato je uporaba tudi zobne nitke zjutraj nujno potrebna.

Zobozdravnik mi je napisal napotnico za odstranitev obeh spodnjih osmic, ki sta delno izrasli in zgornjih, ki rastejo v lice in jih težko dosežem s ščetko. Nimam nobenih težav in ne vem, zakaj bi jih dal ven. Malo me je strah. 

ODGOVOR: Po temeljitem kliničnem pregledu in analizi ortopantomograma, pacientu predstavimo posledice, do katerih bi prišlo, če modrostnih zob ne bi odstranili.

Delno izrasle spodnje osmice je težko ščetkati zaradi z dlesnijo delno pokrite krone, zato so pogosto kariozne, ob njih pa se oblikuje tudi parodontalni žepek. Le-ta se pogosto vname, pride do otekline, težjega odpiranja ust in težjega požiranja.
Zgornje v lice usmerjene osmice so zaradi oteženega ščetkanja pogosto kariozne in zaradi drgnenja po sluznici, lahko pride do sprememb na sluznici, ki so lahko tudi zelo nevarne.

Zaradi naštetih možnih zapletov take osmice odstranimo čim prej, najbolje v mladosti, ko je kost še prožna.

Stara sem 23 let, pred 7 meseci so mi izpulili desno spodnjo šestico. Zobozdravnica pravi, da bo manjkajoči zob potrebno nadomestiti. Menda mi bo zgornja šestica preveč izrasla, če se ne odločim za mostiček ali implantat. Kako naj se odločim? 

ODGOVOR: Kot je tudi vaša zobozdravnica ocenila, se bo potrebno odločiti ali manjkajoči zob nadomeščati z implantatom (zobnim vsadkom) ali z mostičkom. Na odločitev  vplivata vsekakor sosednja zoba ob vrzeli. Oceniti je potrebno v kakšnem stanju sta spodnja desna petica in spodnja desna sedmica.
Če sta zoba zdrava, oz. so na njih manjše zalivke, je vsekakor najboljša izbira implantat. V tem primeru ni potrebno petice in sedmice brusiti, ostaneta zdravi in ju ne vključujemo v protetično konstrukcijo. Na mesto šestice oralni kirurg vstavi implantat, po 3 mesecih odpre sluznico nad implantatom in vstavi oblikovalec dlesni. Po 14 dneh pa zobozdravnik začne z nadgradnjo implantata (z odtisom za izdelavo prevleke na implantat).
V kolikor pa sta zoba endodontsko zdravljena (zobna živca obeh ali enega od zob sta odstranjena) ali celo že protetično nadgrajena, pa se je smiselno odločiti za mostiček, katerega nosilca bosta petica in sedmica. Seveda pa tako implantat kot tudi mostiček zahtevata odlično ustno higieno.

Zakaj zdraviti “mrtev zob”, čeprav me ne boli? 

ODGOVOR: Vsak zob, v katerem je odmrla pulpa in ni zdravljen, predstavlja potencialno vnetno žarišče (fokus). Občasno lahko bakterije vdrejo v ožilje in kri jih lahko raznese v različne dele telesa. Največkrat se posledice pojavijo na lasišču – na omejenem delu lasišča lasje popolnoma izpadejo. Odmrlo tkivo v zobu je odlično gojišče za bakterije, zato ga je potrebno čim prej odstraniti, koreninski kanal pa očistiti in razkužiti ter napolniti s posebnim materialom.

Zakaj po puljenju zoba ne smem izpirati rane? 

ODGOVOR: Vsaj 3 dni po puljenju odsvetujemo izpiranje rane z vodo, čaji ali drugimi pripravki, ker bi  s tem odstranili krvni strdek iz rane in bi v fazi celjenja lahko prišlo do zapletov. Kljub temu, pa  zobe natančno ščetkamo in skrbimo za dobro ustno higieno.

Sem študent FRI ,ker sem doma le čez vikende, čez teden pa v Ljubljani, bi si želel tu izbrati zobozdravnika. Si ga lahko izberem pri vas?

ODGOVOR: Seveda, naša ordinacija ima koncesijo za opravljanje tovrstnih storitev. Zobozdravnik za študente

Zlomil se mi je zob! Kaj naj naredim?

ODGOVOR: Kadar pride do odloma zobne krone zaradi poškodbe (padec, udarec s topim predmetom,..) poiščemo po tleh odlomljen del krone, ga damo v slino, mleko ali fiziološko raztopino in takoj odidemo k zobozdravniku, da nam najdeni košček krone prilepi nazaj. Zobozdravnik preveri in kontrolira stanje zoba z rentgenom, vitalitetnim testom,…

Če pa odlomljenega koščka zoba ne najdemo, ga zobozdravnik lahko nadomesti s kompozitno keramično dograditvijo kot je prikazano v videu.